דמנציה וצוואה

ירחמיאל ברבר
3 min readMar 10, 2021

אחת השאלות החשובות ביותר בנוגע לגיל השלישי היא האם ובאיזה שלב בעיות זיכרון כאלה ואחרות עלולות לפגוע בכשירות לכתוב צוואה. במאמר הבא נתמקד בקשר בין דמנציה וצוואה ונסביר עם מי אפשר להתייעץ בכל מקרה של דילמה או התלבטות

בעיות זיכרון לא תמיד מעידות על התפתחות של דמנציה, אך הן כן נחשבות לחלק בלתי נפרד מתהליך ההזדקנות. כאשר גברים ונשים מתבגרים ומגיעים אל הגיל השלישי ואל גיל הזהב, הם עלולים לספוג ירידה בכושר הקוגניטיבי. בין היתר, ירידה כזו באה לידי ביטוי בפגיעה בזיכרון. בפועל, הפגיעה בזיכרון עלולה להיות לטווח הקצר או הארוך, היא משותפת לאנשים מבוגרים בכל רחבי העולם ויש לה השפעה דרמטית על איכות החיים.

אחת השאלות המתבקשות היא למשל באיזה שלב בעיות זיכרון כאלה ואחרות עלולות לפגוע בכשירות של בני גיל הזהב לכתוב צוואה. בגלל שכתיבת צוואה היא חלק מהזכות של כל אדם במדינה דמוקרטית, צריך לעשות הכל על מנת לאפשר אותה. מצד שני, יש מקרים מובהקים שבהם הקשר בין דמנציה וצוואה לא עולה בקנה אחד עם ההיגיון.

קראו עוד על מחלת הדמנציה באתר של דוקטור ירחמיאל ברבר

כל מה שצריך לדעת על צוואה לחולי דמנציה

הקשר בין דמנציה וצוואה מורכב מכפי שנהוג לחשוב והוא דורש מעורבות של בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומזוהים איתו. מלבד עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ויכול להגן על האינטרסים של הקשיש, יש גם משמעות להתייעצות עם פסיכיאטר ועם רופאים. בין לבין, ניתן להתרשם מהאופן שבו משרד הבריאות מתייחס אל הקשר בין דמנציה וצוואה וכמובן אל פסקי דין תקדימיים בנושא.

הנה למשל כמה דברים שאותם אפשר לדעת כבר היום על הקשר בין דמנציה וצוואה ועל האופן שבו הוא משפיע על גברים ונשים בגילאים שונים:

א. פגיעה בשיקול הדעת — באופן עקרוני, פגיעה בזיכרון כשלעצמה לא בהכרח מהווה פגיעה בשיקול הדעת. יתרה על כך, יכול להיות שהפגיעה בזיכרון אפילו לא תפגע ביכולת לבצע פעולות משפטיות פשוטות יותר מאשר עריכת צוואה. לכן מה שבודקים זה לאו דווקא את האבחנה על קיומה של דמנציה או פגיעה בזיכרון, אלא את הפגיעה בשיקול הדעת.

ב. כשירות לעריכת צוואה — היבט אחר של החוק בודק מי בכלל כשיר לכתוב ולערוך צוואה. כאן הכלל הוא שכל אדם כשיר מלידתו ועד מותו לפעולות משפטיות שונות, לרבות עריכת צוואה, אלא אם הכשירות הזו הוגבלה בחוק או בפסק דין של בית משפט. ספציפית בנושא של דמנציה וצוואה, צריך לבחון למשל איך התייחסו לזה בתי משפט במקרים אחרים ואם יש כאלה.

ג. חוק הירושה — כל החלטה לגבי הקשר בין דמנציה וצוואה צריכה להתקבל על רקע חוק הירושה. זה החוק שקובע למשל שצוואה שנעשית על ידי קטין או מי שהוכרז פסול דין לא תהיה תקפה, מה גם שהוא מתייחס אל מצבים שבהם הצוואה נכתבה בעת שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה. במילים אחרות, כל טענה לגבי אי כשירות לערוך צוואה חייבת להיות מגובה בחוק הירושה גם בלי קשר למצב הרפואי של דמנציה.

סוגים של דמנציה והשפעתם על הצוואה

היתרון של התייעצות עם בעלי מקצוע — רופאים ועורכי דין העוסקים בצוואה וירושה הוא שכך ניתן לרכז את כל הפעולות החשובות תחת קורת גג אחת. אבל ברוב המקרים, מגלים כבר בשלב מוקדם שמצב של דמנציה אצל אדם אחד לא בהכרח דומה לאדם אחר. אז גם אם קיימים פסקי דין תקדימיים שמאוששים או פוסלים צוואה של חולי דמנציה, יש מקום לבדוק את הנסיבות ולהקפיד על העקרונות.

--

--